Vasyl Lomachenko vs Jason Sosa: Felvezetés a mérkőzéshez
2017. április 08. írta: Pradarics Tomi

Vasyl Lomachenko vs Jason Sosa: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége legfontosabb mérkőzését a súlycsoportoktól független ranglistákon is szereplő Vasyl Lomachenko vívja a kategória legbevállalósabb kihívójával, Jason Sosával szemben. A WBO szervezet nagypehelysúlyú övét másodjára kockára tevő ukrán keze tele lehet őszinte stílusú, töretlen mentalitású ellenfelével, akivel a sors merőben különböző utakról sodorta össze az ukránt.

 

Vasyl Lomachenko

Nemzetiség: Ukrajna
Mérleg: 7-1, 5 KO
Cím: WBO pehelysúly, 2014-2016, WBO nagypehelysúly 2016-
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, Boxingscene)
Súlycsoportoktól független ranglistán elfoglalt hely: 6. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 6-1, 4 KO

vs

Jason Sosa

Nemzetiség: USA
Mérleg: 20-1-4, 15 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 5. (Boxingscene), 10. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: - (2-0, 1 KO reguláris címmeccsekkel)

lomachenko-sosa-weights_1.jpg (Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.04.08., Oxon Hill, Maryland, USA

A súlycsoport világbajnokai: Miguel Berchelt (WBC), Jezreel Corrales (WBA), Gervonta Davis (IBF), Vasyl Lomachenko (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

*

Kilenc évvel ezelőtt Jason Sosa még egy pizzéria konyhájában töltött hetente hetvenkettő órát, és fogalma sem volt arról, hogy egy nap kesztyűt fog húzni az ökleire. Voltak álmai arról, hogy sikeres sportoló lesz, míg egy keresztszalag sérülés a térdében szét nem repesztette azokat a középiskolai amerikai futballban töltött évei végén.

Húsz évesen aztán egy reggel lement az edzőterembe, és kipróbálta magát a zsákok püfölésében. Nem sokra rá új álom született meg a fiatalember szívében.

A profi ökölvívás kemény világ, és még keményebb az élet azok számára, akik későn kezdenek bele a szakmába.

A fiatal Sosa régivágású utat választott, amelyben a philadelphiai promóter J Russell Peltz hasonlóan régivágásúan támogatta.

Peltz mindig is abban hitt, hogy egy fiatal versenyzőt a nehezebb úton kell felépíteni, hogy mire adódik a lehetőség a nagy dobásra, készen álljon arra a bunyósa.

Sosának ennek megfelelően a hozzá hasonlóan fiatal, ambiciózus reménységekkel szemben kellett bizonyítania, hogy van miért belefektetnie idejét, energiáját és pénzét Peltznek a bunyós felépítésébe.

A 4-1-3-as rekord, amellyel indult Sosa, kiválóan illusztrálja, hogy az út nem volt kikövezve számára. Jason azonban gyorsan tanult, amelynek eredményeképp jött egy tizennégy győzelemből álló sorozat, amely a reménység kategóriából kihívó státuszba emelte az eredetlieg Camden városából származó fiatalember karrierjét.

A lehetőség, amelyre Sosát megannyi nehéz helyi meccs készítette fel, 2015 decemberében, egy Nicholas Walters elleni összecsapás formájában jelentkezett. A veretlen jamaikai bunyós, aki bombasztikus ütőerejéről volt híres, frissen lépett fel pehelysúlyból, ahol begyűjtötte a WBA világbajnoki címét, és olyan legendás bajnokokat intézett el könnyedén, mint Nonito Donaire és Vic Darchinyan.

Sosát azonban nem hatotta meg az ellenfeléről felépített imázs, és fittyet hányt a kritikusok hervasztó esélylatolgatásaira is.

Bemászott a szorítóba, és kipumpálta magából a maximumot. Kemény ütésváltásokba bocsátkozott Waltersszal, nem játszott alárendelt szerepet, és végigállta a mérkőzést. Ez már önmagában felértékelte az akkor még a nagyközönség számára ismeretlen Sosa megítélését, még ha a találkozónak pontozói szempontból nem is szabadott volna döntetlennek lennie, mint ami a hivatalos végeredmény lett.

Jason 2016-ban újabb nehéz mérkőzést vállalt el, amikor a WBA szervezet reguláis övét birtokló Javier Fortuna ellen írt alá egy Pekingben tető alá hozott összecsapásra.

Fortunát a legjobb pillanataiban kevesen képesek megszorítani, és ez Sosának sem sikerült a mérkőzés első kilenc felvonásában. Fortuna megszorításánál azonban jóval több sikerült a kihívónak a tizedik körben, amikor a dominikai bunyós elveszítette a koncentrációját, és teret engedett a mentálisan top formában lévő ellenfelének.

Jason meleg fogadtatásban részesítette az elmozgásos bunyóból nyíltsisakosabb stílusra váltó címvédőt, és két alkalommal is padlóztatta őt masszív balhorgokkal, mire a tizenegyedik kör elején lezárta a mérkőzést, megfosztva ezzel veretlenségétől és övétől az óvatlan Fortunát.

A végeredmény megrázta a bokszvilágot, és újabb követőket szerzett a camdeni öklözőnek, aki egy decemberi, Stephen Smithszel szembeni remek produkcióval behúzott monacói címvédést követően az idén is komolyan gondolja a kihívások keresését. Épp ez a mentalitás vezette el őt Vasyl Lomachenkóig.

Nehezen lehetne nagyobb kontrasztot találni két bunyós amatőr karrierje között, mint egy három összecsapásos teljesítményt szembeállítani egy 396-1-es mérleggel.

Lomachenko minden idők egyik legkáprázatosabb amatőr pályafutását hagyta maga mögött, amikor 2013 őszén átlépett a profik közé, ahol ugyancsak rendhagyó karriert épít.

Legnagyobb igyekezete ellenére nem sikerült a debütáló összecsapásán világbajnoki címmérkőzést kapnia, de ezt pótolta a második meccsén, amikor a veterán Orlando Salido az útját állta egy szoros, kiélezett, szabálytalanságokkal tarkított küzdelemben.

Ami nem ment az ukrán csodabunyósnak a második találkozóján, az viszont már ment a harmadikon, és Vasyl a veretlen Gary Russell Jr kibokszolásával begyűjtötte a WBO szervezet övét pehelysúlyban.

Mára Lomachenko nyolc összecsapáson van túl, és négy ellenfele volt korábbi vagy jelenlegi világelső. E sorok írója szerint 2014 nyarán veszített utoljára menetet Vasyl, s azóta már negyvenhatot nyert meg zsinórban.

Briliáns képességei magasan a mezőny fölé emelik az ukránt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint tavaly novemberi szupermérkőzése a hozzá hasonlóan veretlen Nicholas Walters ellen, amelyen Vasyl olyannyira mattolta ellenfelét, hogy az jobbnak látta kiszállni a meccsből a hetedik felvonást követően.

Lomachenko számára azóta még kevésbé megy könnyedén az ellenfelek ringbe csalogatása. A hétvégi időpontra először Orlando Salidót igyekeztek leigazolni, majd a WBA-bajnok Jezreel Corralesszel egyezkedett az ukrán pályafutását egyengető Top Rank istálló. Egyikőjük sem állt kötélnek.

Így került a képbe Jason Sosa. Ő volt az, aki elvállalta azt, amelyet a nálánál jobb képességű versenyzők nem vállaltak el.

"A legjobbakkal akarok bokszolni, és úgy hiszem, Lomachenko a legjobb," - nyilatkozta a camdeni bunyós néhány nappal ezelőtt.

Pontosan így gondolkodik egy régivágású ökölvívó, aki a nehéz úton küzdi fel magát a legmagasabb szintekig. Jason Sosa egy régivágású ökölvívó. A régivágású ökölvívók pedig a legnagyobb kihívásokat keresik, még akkor is, ha azok nem az ő igényeikre vannak szabva.

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Vasyl Lomachenkónak keményebb dolga lesz, mint az utóbbi összecsapásain. Jó párosítás, amely valódi küzdelemmel kecsegtet. Az ukrán túl jó ahhoz, hogy veszélybe sodorja magát harcos mentalitású kihívójával szemben, Sosa pedig túl kemény ahhoz, hogy olcsón adja a bőrét. Mindazonáltal Lomachenko a meccs második felében képes lehet fölülkerekedni a bátran próbálkozó kihívón, és idő előtt lezárni a mérkőzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr8912408383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása