Nonito Donaire vs Jessie Magdaleno: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. november 04. írta: Pradarics Tomi

Nonito Donaire vs Jessie Magdaleno: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége legizgalmasabbnak ígérkező összecsapása Nonito Donaire és a veretlen Jessie Magdaleno között várható. A nagyharmatsúlyú ütközeten egy, a korábban éveken át a P4P listákon szereplő, rendkívül tapasztalt, de mára némileg megkopott élbunyós méri össze az erejét egy fiatal, éhes, mindenre elszánt ökölvívóval szemben. Klasszikusan jó párosítás, amely általában klasszikusan jó mérkőzést szokott eredményezni.

 

Nonito Donaire

Nemzetiség:        Fülöp-szigetek
Mérleg: 37-3, 24 KO
Cím: IBF légsúly, 2007-2009; WBC/WBO harmatsúly, 2011; WBO nagyharmatsúly, 2012-2013; WBO/IBF nagyharmatsúly, 2012; WBO/Ring, 2012-2013; WBA pehelysúly, 2014; WBO nagyharmatsúly, 2015-
Súlycsoport: Nagyharmatsúly (122 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Boxingscene), 3. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 13-2, 8 KO (15-2, 9 KO interim címmeccsekkel)


vs

Jessie Magdaleno

Nemzetiség:        USA
Mérleg: 23-0, 17 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagyharmatsúly (122 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 6. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: Mikey Williams/Top Rank)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.11.05., Las Vegas, Nevada, USA

A súlycsoport világbajnokai: Hozumi Hasegawa (WBC), Guillermo Rigondeaux (WBA), Jonathan Guzman (IBF), Nonito Donaire (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

*

Nonito Donaire a sírból hozta vissza a pályafutását. Miután Nicholas Walters két évvel ezelőtt tönkreverte őt egy pehelysúlyú világbajnoki mérkőzésen, a "Filippínó Villámlás" az ökölvívás világának centrumából annak peremvidékére csúszott, és hízelgően rebegtette rá a pilláit a visszavonulás lehetősége, amely gyökeresen kioltotta volna az ökölvívó minden félrecsúszott karrierjével kapcsolatos fejfájását.

A filippínó a hosszú évek ellenállhatatlan teljesítményeit követően előbb egy bántóan sima pontozásos vereséget gyűjtött be a kubai Guillermo Rigondeaux-tól, majd fellépett pehelysúlyba, ahol mindösszesen egy brutális balhorog mentette meg attól, hogy elbukja a Vic Darchinyan elleni visszavágóját. Egy újabb öv begyűjtése után jött a Walters elleni fiaskó, ami nyomatékosította, hogy Nonitónak nem sok keresnivalója van ilyen magas súlycsoportban.

Donaire így visszalépett egy kategóriát, és két szolid győzelmet követően kapott egy címmeccset a megüresedett WBO övért. Ellenfele a mexikói Cesar Juarez volt, aki a pokol legmélyebb bugyraiból hozta vissza magát a negyedik felvonást követően, hogy aztán a találkozó második felében ő maga törjön ellenfele életére. A remek összecsapást végül a filippínó bunyós nyerte pontozással, és ezzel pályafutása nyolcadik világbajnoki trófeáját is begyűjtötte.

Az új övbirtokos első címvédését a mi Bedák Zsoltinkkal szemben abszolválta hazai környezetben, a Fülöp-szigeteken, a győzelemmel pedig jelezte, hogy igényt tart egy újabb komoly mérkőzésre az Egyesült Államokban. A Top Ranknél azonban nem eszik olyan forrón a kását, így Donaire Jessie Magdaleno személyében egy nem túl ismert, ám annál veszélyesebb öklöző ellen kénytelen bizonyítani, hogy jelenléte továbbra is megalapozott a kategória közvetlen élbolyában.

A mexikói származású, ám amerikai állampolgárságú Magdaleno eddigi huszonhárom összecsapása alatt mérsékelt képességű ellenfelekkel szemben nyújtott remek teljesítményeivel hívta fel magára a figyelmet. A mindössze huszonnégy éves, ám már hat éve a hivatásosok mezőnyét erősítő ökölvívó a nagyharmatsúlyú divízió következő generációjának egyik meghatározó versenyzője lehet. Mindkét öklében elég erő lakozik ahhoz, hogy lezárjon vele egy mérkőzést, a lábai és a kezei kiválóan érnek össze, amely hatékony, olajzott támadásokra predesztinálja a veretlen bunyóst. Az ütőereje mellett ráadásul az agressziójának hordereje is számottevőnek mutatkozott eddigi összecsapásai során.

Donaire a 2013-as Rigondeaux ellen elszenvedett megsemmisítő vereség óta láthatóan gyengült legjobb éveihez képes. Káprázatos lábmunkája megkopott, reakcióideje romlott, amely kiszolgáltatottabbá tette őt a 122 és 126 fonton versenyző, nagyot ütő ellenfelek számára.

Magdaleno már évek óta nagy reménysége a kategóriának, ám ahhoz, hogy a még gyengülése ellenére is világklasszisnak számító Nonito ellen győzelmet jegyezzen, többre van szüksége, mint ígéretes reménységnek lenni. A mérkőzés során kell begyűjtenie a tapasztalatot, amelyre szüksége van, hogy az elmúlt évtized egyik legsikeresebb ökölvívóját felül tudja múlni.

Ha Jessie képes lesz a fejlődésre, és győzelmet arat az egymást keresztező pályafutások összecsapásán, akkor belövi magát a kategória abszolút élbolyába, és a feltörekvő státuszból egycsapásra a legitim bajnok titulusba helyezi át magát.

Donaire-nek ezzel szemben kötelező behúznia a győzelmet, ha releváns akar maradni. Számára mostantól minden mérkőzésen a pályafutása hátralévő részének mibenléte a tét. Hazárdjátékossá vált, akinek folyton all-inban kell lennie, hogy benn tudja tartani magát a körforgásban.

Amennyire izgalmas ez a párosítás a stílusok szempontjából, éppen annyira fontos szakmai aspektusból is. Vajon az idősödő, ám még mindig veszélyes Donaire fog érvényesülni, vagy a fiatal, erős és éhes Magdaleno?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Donaire még mindig gyorsabbnak tűnik a fiatal Jessie-nél, és remekül fogadja az közellépő ellenfeleket. Ezt tökéletesen bizonyította az utóbbi összecsapásain. Az alacsonyabb Magdaleno számára nincs más út, mint belőnie magát a saját távjába, és onnan tüzelni nehézbombákkal a bajnokot. Ha Nonito lába és álla is kitart, akkor elégszer fogadhatja hatékony kontrákkal a kihívót ahhoz, hogy elbizonytalanítsa őt, és egy látványos, kétoldalú mérkőzést követően - amely során mindkét fél lesz megrogyva, vagy akár leütve is - behúzza a győzelmet pontozással.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5411929557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Streky. 2016.11.06. 18:17:52

Nagyon jó kis meccs volt... Megmondom őszintén, inkább Nonito-ra tippeltem volna, de nem mondanám, hogy nagyon meglepett volna az eredmény. Színvonalas volt, sokkal jobb mint a főmeccs. Ja, és a felvezetés remek lett!:)
süti beállítások módosítása